BREEAM-NL Excellent duurzaamheidscertificaat voor Kopgebouw

Sinds de start in oktober 2021 is de ontwikkeling van het Kopgebouw in volle gang. Het ontwerp van dit nieuwe gebouw op het Leerpark Dordrecht is nu beloond met het BREEAM-NL Excellent certificaat voor duurzaamheid.

Vanaf de start van de ontwerpplannen voor het Kopgebouw is door Kadans Science Partner ingezet op een hoge duurzaamheidsambitie. Die ambitie is vertaald naar praktische en zinvolle maatregelen. Zo wordt het dak voorzien van PV-panelen en wordt er in het gebouw geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen voor de primaire voorzieningen. Naast waterbesparende maatregelen en LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie worden er nog meer maatregelen genomen om de hoge duurzaamheidsambitie te verwezenlijken. Vanwege de duurzaamheidsmaatregelen die reeds mee zijn genomen in het ontwerp heeft de Dutch Green Building Council het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat toegewezen aan het Kopgebouw.

Kopgebouw

Het nieuwe Kopgebouw brengt onderwijs, ondernemerschap en innovatie samen op Leerpark Dordrecht. Op de vierde en vijfde verdieping zal onderwijs gevestigd worden. Een loopbrug zal het Kopgebouw en de naastliggende Duurzaamheidsfabriek met elkaar verbinden om uitwisseling tussen functies mogelijk te maken. Op de overige verdiepingen is plaats voor bedrijven die zich focussen op techniek en innovatie. Deze combinatie maakt het Kopgebouw een plek waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar vinden en versterken. Door de markante gevel met gedrapeerd theaterdoek zal het Kopgebouw een herkenningspunt zijn bij de entree van het Leerpark.

Netwerk

Het Kopgebouw maakt deel uit van het internationale netwerk van Kadans, dat diverse science parken en campussen in Europa met elkaar verbindt. Zo wordt samenwerking tussen innovatieve bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen gestimuleerd om samen aan een betere toekomst te werken.