Op zaterdag 11 en zondag 12 december vond de tweede editie van Nimma Hacks plaats. Nimma Hacks is een 24 uur durende hackathon. Tijdens deze hackathon beten teams van verschillende achtergronden en opleidingsniveaus zich vast in een probleemstelling uit de lokale Health & Hightech sector.

De vraagstelling van dit jaar luidde: Hoe kunnen jongeren (met name vrouwen) in de regio Nijmegen gemotiveerd worden om een beroeps- of studiekeuze te maken in de richting van Health & Hightech en hoe kan het bedrijfsleven hier op korte termijn ook al van profiteren door de krapte in de arbeidsmarkt op te vangen?

Er waren vier prijzen te verdelen onder alle deelnemende teams. De prijsuitreiking vond plaats via het communicatieplatform waar alle teams digitaal aanwezig waren. De winnaars werden live verrast door een jurylid die de prijs uitreikte. Via een live verbinding op alle locaties konden alle andere teams meekijken.

Het team Women in NXP kwam met het beste idee: vrouwen die al werkzaam zijn in de Health en Hightech sector inzetten als rolmodellen en ambassadrices van de branche om zo via social media, events, projecten en partnerschappen nieuw (vrouwelijk) talent aan te trekken. Het team ging naar huis met 10.000 euro implementatiebudget om het idee daadwerkelijk in de praktijk te brengen én de Nimma Hacks ruilbokaal. De prijs werd uitgereikt door wethouder Monique Esselbrugge: “Ik vind het geweldig dat de deelnemers van het winnende team werkzaam zijn in de IT, terwijl ze zo’n diverse achtergrond en vooropleiding hebben, zoals een literatuurstudie. En dat deze vrouwen bij NXP zelf werken. Zij zijn de rolmodellen die we zo hard nodig hebben om te inspireren voor techniek te kiezen. Hierdoor is Nimma Hacks wat mij betreft een uitermate geslaagd evenement geweest!”

De tweede prijs ging naar team New Today. Jan van Raaij (StartUp Nijmegen) verraste hen met de prijs: een jaar lang gratis ondernemen bij StartUp Nijmegen. Dit damesteam bestaat uit HAN-studenten die de opleiding Commerciële Economie – Innovation volgen bij de HAN. Team Carecrackers kreeg de waardecheque voor een ballonvaart voor vier personen over de Novio Tech Campus uitgereikt door Alex Dorgelo (HAN) en tot slot won team IMC Weekendschool de pitch- en promovideo en een maand lang een werkplek bij Space A aangeboden door Kadans Science Partner. Deze prijs werd uitgereikt door Peter Stolk (Ampleon).

Zowel de organisatie als de deelnemers kijken terug op een succesvol evenement. Het idee van het winnende team wordt uitgevoerd, maar er zijn door de andere teams nog veel meer goede ideeën bedacht. Deze ideeën zijn van grote toegevoegde waarde voor de Nijmeegse Health en Hightech sector. De partners van Nimma Hacks zullen serieus naar alle inzendingen kijken, zodat alle kansen benut worden om mee jongeren te interesseren voor techniek.

Nimma Hacks is een initiatief van Gemeente Nijmegen en wordt mede mogelijk gemaakt door Ampleon, Byondis, CITC, Into Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Tech Gelderland, Novio Tech Campus, NXP, RadboudUMC, Radboud University, The Economic Board, Kadans Science Partner, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en StartUp Nijmegen.