In de IO Show van vandaag een gesprek met Martijn Koerts van InnoEnergy, die op zoek is naar de beste start-ups om de energietransitie te versnellen.

Honderdvijftig beginnende bedrijven presenteerden zich afgelopen week op het Business Boost event van EIT InnoEnergy, dat namens de Europese Commissie investeert in start-ups die de energietransitie moeten versnellen. Verslaggeefster Lucette Mascini bekeek alle pitches en gaat er met presentator Frans van Beveren over in gesprek met marketing manager Martijn Koerts van InnoEnergy.

Voor de winnaar van het event lag aan het eind van het event een prijs van 100.000 euro te wachten. Hoewel InnoEnergy zich hoofdzakelijk concentreert op Europese bedrijven was de winnaar van dit jaar een start-up uit Bangladesh: SOLShare dat dorpen in afgelegen gebieden voorziet van energie uit zonnepanelen. Het bijzondere aan het concept is dat huizen met zonnepanelen de stroom via een online betaalsysteem kunnen verkopen aan hun buren. Een idee dat volgens Koerts op termijn ook in Nederland zou kunnen worden uitgerold.

Groene waterstof

Het event was – in tegenstelling tot vorig jaar – nu volledig online, maar dat ging dit volgens Mascini niet ten koste van het informatieve gehalte. “Alle bedrijven hielden een pitch waar ze aan het eind zeiden hoeveel geld ze nodig hadden. Dat was vorig jaar wat onduidelijker.”

In de podcast staat Koerts onder andere stil bij de belangrijkste nieuwe initiatieven op het gebied van nieuwe energie, zoals het European Green Hydrogen Acceleration Centre (EHAC) dat InnoEnergy op 4 november lanceerde. EHAC moet de ontwikkeling van groene waterstof een boost geven, dat wordt gezien als een manier om groene energie op te slaan en ook een manier is om de industrie te vergroenen. Zo zouden in de toekomst elektrische auto’s nog duurzamer kunnen worden doordat staal op een groene manier kan worden geproduceerd.

Bijzonder aan de wereld van energie start-ups is dat de bedrijven elkaar vaak niet als concurrent zien. Koerts: “Om tot een transitie naar duurzame energie te komen zal altijd een combinatie van technologieën nodig zijn.”