In de podcast-serie ‘AI for Life’ gaan experts in Artificiële Intelligentie met elkaar in gesprek. Het zijn experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes. Maar ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen of onvermoede vergezichten?
AI-innovaties manifesteren zich steeds nadrukkelijker in het dagelijks leven. Ze analyseren medische beelden, ze staan je te woord (chatbots), ze lezen en reageren op je emoties, ze filteren zinvolle informatie uit enorme databergen en ze kunnen zelfs robots besturen in de zorg. In deze serie podcasts ‘AI for Life’ vertellen top-experts over de laatste ontwikkelingen in AI, die ze hier en nu zelf vormgeven.
De tweede aflevering: Robots in de gezondheidszorg
In deze aflevering wordt gesproken over de rol van robots in de zorg. Uitgangspunt hiervoor was het proefschrift van Roel Bouman die onderzoek deed naar het gebruik van robots in de ouderenzorg. Verpleegkundigen moeten veel tijd met patiënten doorbrengen om hun gezondheidsuitkomsten te evalueren aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten. In zijn onderzoek werd een robot gebruikt om de vragen aan de ouderen te stellen en hun input te verzamelen. Roel werd in de podcast bijgestaan door zijn promotor, Prof. Marcel Olde Rikkert van de afdeling geriatrie van Radboudumc en Marieke Wieringa, een PhD-kandidaat die onderzoek doet naar de interactie van mensen met robots. In de podcast spreken we over de effecten van het gebruik van robots in de communicatie met ouderen. Communiceren ze graag met robots of niet en wat zijn de voordelen voor zorgverlener en patiënt?
Klik op de onderstaande knop om de aflevering “Robtots in de gezondheidszorg” te beluisteren via Spotify of Anchor.