De prothese is ontwikkeld door ATRO Medical, een spinoff van het Radboudumc. ReumaNederland gaat de verdere ontwikkeling van de meniscus ondersteunen.

Een synthetische meniscusprothese kan mensen met kniepijn van hun klachten afhelpen. De prothese is ontwikkeld door ATRO Medical, een spinoff van het Radboudumc. ReumaNederland gaat de verdere ontwikkeling van de meniscus ondersteunen.

Dit jaar start een klinische studie in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc en de Maartenskliniek. In 2019 werd de meniscusprothese al geplaatst bij vijf patiënten in het kader van het onderzoek.

Alleen in Nederland al zijn er jaarlijks zo’n 40.000 kijkoperaties waarbij er schade aan de meniscus wordt vastgesteld en (een deel van) de meniscus wordt verwijderd. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een sportblessure (een ‘voetbalknie’) of artrose.

Naar schatting een kwart van deze patiënten houdt achteraf pijnklachten. Met hulp van medicatie en fysiotherapie moeten zij nu nog wachten tot ze in aanmerking komen voor een compleet nieuwe knie. “Een ingrijpende operatie, terwijl hun klachten aanvankelijk worden veroorzaakt omdat hun meniscus stuk is”, vertelt Tony van Tienen, orthopeed bij het Laurentius ziekenhuis in Roermond, onderzoeker bij het Radboudumc en Chief Medical Officer bij Atro Medical. Als orthopeed houdt hij zich al ruim twintig jaar bezig met knieoperaties in het algemeen en de meniscus in het bijzonder.

Lees het hele artikel bij Innovation Origins door hieronder op de knop te klikken.